15 Ağustos 2013 Perşembe

Haftanın Sevimli Hayvanı : FİL...

Ailece en sevdiğimiz hayvanlardan biri de FİL... Duygusal zekalarının gücü, kuvvetli aile ilişkileri ve ne yazık ki insan nüfusundan en kötü etkilenen hayvan türlerinden biri olması sempatimizi arttırıyor.


Gelelim filler ile ilgili 10 küçük bilgiye.....

10. Sanılanın aksine 2 değil 3 çeşit fil türü vardır. Asya Filleri, Afrika Çalı Filleri ve Afrika Orman Filleri... Bunlardan en küçük olanı Asya filleridir...

9.  Filler yeryüzünde yaşayan hayvanlar içerisinde en uzun hamilelik süresine sahip haynadırlar: 22 ay!!! Doğum esnasında bazı dişi filler doğadaki bir takım bitkileri yiyerek doğum sancılarının etkisini azaltırlar. Yeni doğmuş bir fil ise yaklaşık 100 kg.dır!

8. Dişi filler yaklaşık 10 fillik sürüler halinde yaşarlar. En deneyimli dişi fil, "sürü lideri" olur. Olgun erkek filler ise genellikle tek başlarına hareket eder ve sürüden sürüye gezerler.

7. Sosyal bağları çok güçlü olan filler için "ölüm" önemli bir olaydır. Normal hayat süreleri 60-80 yıl olan filler, sürüden biri hastalandığında ona su ve yiyecek taşıyarak, onu iyileştirmeye çalışırlar. Eğer ölüm gerçekleşirse, öldüğüne emin olduklarında, ölünün etrafına bir çukur kazar ve üzerini toprakla örterler. Sürü sessizleşir ve başına yas tutarlar belli bir süreyle...

6. Filler bugün dünyada 3 farklı tür ile varlıklarını sürdürseler de, bundan tam 12000 yıl önce yaklaşık 40 çeşittiler.

5. En ünlü fillerden biri JUMBO'dur. İsminin Swahili dilinde "patron" ya da "şef" anlamına gelen kelimeden türetildiği düşünülmektedir. 1861 yılında Afrika da doğan file daha sonra Fransız Hayvanat Bahçesine getirilmiştir. Daha sonra da İngiliz Hayvanat Bahçesine nakledilmiş ve burada çocukları sırtında gezdirmiştir.

4. Filler iri cüsselerini desteklemek zorunda olduklarından günün tamamına yakın kısmını yemek yiyerek geçirirler ve bu nedenle dişleri çabuk yıpranır. 2 kere diş değiştiren insanlardan farklı olarak ömürleri boyunca 6-7 kere diş değiştirirler.

3. Filler hortumlarını çok amaçlı kullanabilirler. Esaret altındaki fillerin hortumları ile resim yapabildiği, birşeyler tutabildiği hatta kaçmak için kilitleri açmak için de hortumlarını kullanabildiği görülmüştür.

2. Fillerin 5 ayak parmağı ve güçlü ayakları vardır. Doğada filler ayakta uyurlar ve çok uzun mesafeler yürüler. Bu yüzden hayvanat bahçesindeki fillerde yeteri kadar yürüyemediklerinden sık sık ayak problemleri görülür.

1. Filler çok akıllı hayvanlardır. Yeryüzünde yaşayan hayvanlar içinde 5 kg.'lık beyinleriyle en büyük beyine sahiptirler. Filler hem en büyük hem de en kompleks kıvrımlara sahip beyinleriyle, yas tutarlar, şakalaşırlar, şefkat duyarlar, işbirliği yaparlar, alet kullanırlar, kendilerinin farkındadırlar, oyun kurabiilirler ve mükemmel öğrenme gücüne sahiptirler.

:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder